Čitanje u OŠ Sveti Križ Začretje

Drugi razredi škole OŠ Sveti Križ Začretje započeli su projekt Naša mala knjižnica čitanjem slikovnice Sjeverac dječarac i patkica selica autorice Branke Žodan. Ispunjavali su radne bilježnice, a 2.a razred s učiteljicom Jadrankom Dragčević odlučio se na izradu lutke patkice selice i razmjenu knjižnog junaka. Ubrzo je stigla adresa prijateljske škole, a kratko nakon toga i kutija s veselom žutom patkicom  koju su posali trećaši iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Virovitice. Učenici OŠ Sveti Križ Začretje izradili su bijelu patkicu, a svaki učenik osmislio je i svoju malu patkicu s kojima su još imali brojne aktivnosti u razredu. Patku su poslali da poštom „otplovi“ u Viroviticu, a virovitička žuta patka trenutno plovi s drugašima njihovim kućama. Redovito u bilježnicu pišu patkine dogodovštine i vesele se povratku patke zajedno s njenim virovitičkim dogodovštinama.

2. b razred s učiteljicom Valentinom Dragčević odlučioje izrađivati kalendar nakon čitanja knjige Čarobni kalendar autorice Marijane Križanović.

Čitanje su uveselili i rješavanjem kvizova u aplikaciji Quizizz te enigmatskim aktivnostima u radnoj bilježnici. Nakon toga su učenici bili vrlo motivirani za izradu kalendara. Baš se poklopilo da su to gradivo obrađivali i na satovima prirode i društva te su sve povezali i s likovnom kulturom na kojoj su učenici izrezivali motive mjeseca u godini i lijepili ih na katron. Izradili smo prekrasni kalendar s dvanaest listova kojima su ukrasili pano na hodniku škole. Neka ga svi vide!