Gaj u gabuli

Anti Saar estonski je pisac i prevoditelj. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a prva njegova knjiga bila je uvrštena u katalog The White Ravens. Izvrsno se uživljava u dječji svijet i opaža zanimljive trenutke iz dječje perspektive. Njegove su knjige u Estoniji iznimno popularne, praćene jednostavnim i mudrim humorom, zanimljivim likovima i stvarnim životnim situacijama.

Anna Ring ilustratorica je i umjetnica koja živi u Londonu. Magistrirala je dječju književnu ilustraciju na Cambridge School of Art. Ilustrirala je brojne knjige, udžbenike i časopise. Nadahnjuju je brojni načini na koje se riječi i ilustracjie međusobno povezuju, što je vidljivo i u njenim ilustracijama.

Boris Vidović književni je prevoditelj s finskog i estonskog. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te magistrirao književnost na Sveučilištu u Helsinkiju.

Dobar dan! Ovo je Gaj. Gaj je sasvim obični (uskoro) sedmogodišnjak. Iako još ne ide u školu, posjeduje zavidne matematičke vještine – razumije koncept razlomaka, ovladao je množenjem, a ni preračunavanje raspodjele kolača na nejednake dijelove mu nije strano.

Gaj je srednje dijete – između želja i autoriteta starijeg brata te potreba sestre Lene koja je još mala beba, Gaj se nerijetko nalazi u situacijama u kojima ne zna izreći svoje misli. Posljedica je toga tiha ljutnja – emocije u njemu tinjaju dok ga u potpunosti ne preplave.  Ima prijateljicu  Katju pred kojom se voli dokazivati jer ga ona često izaziva, a on joj na to odgovara. Ponekad se to pretvori u tipičnu dječju svađu, a ponekad od svega ne bude ništa.

No, Gaja ne muči samo ljutnja – tu su i razne neugodne situacije koje u odraslima ne izazivaju ni najmanju pomisao na to da bi mogle biti neugodne – na primjer, čekanje u redu na blagajni, propuštena stanica u vožnji autobusom ili pak želja za još jednim komadom kolača. Sve su to bezazlene i neopasne situacije koje su nama odraslima možda mrvicu frustirajuće (tko se još voli vraćati pješke kad izađe iz autobusa jednu stanicu predaleko?), no jednostavno se s njima pomirimo i prilagodimo svoje ponašanje trenutnoj situaciji. No, jednom djetetu koje još nije krenulo u školu ni jedna opisana situacija nije draga.

U događajima  s kojima još nema prethodnog životnog iskustva Gaj smišlja još neugodnije scenarije. U njegovoj se glavi vrte neobične i stresne priče, što za posljedicu ima povećanje već postojeće anksioznosti i panike. Nova, naizgled banalna iskustva djetetu mogu biti zastrašujuća, iako za njihovo postojanje postoji vrlo logičan i smislen razlog. Anti Saar, hvaljeni i nagrađivani dječji pisac iz Estonije, izvrsno opisuje misaone procese i osjećaje jednog djeteta koje se čak četiri puta u ovoj knjizi našlo u neželjenoj situaciji, njegove osjećaje i misli, ali i fizičke reakcije.

Gaj ima problem s izražavanjem želja i potreba. Kad ništa ne kaže, onda ni ne dobije ono što je želio. Zbog toga se osjeća loše i postaje nervozan, stvarajući pritom nesvjesno začarani krug loših osjećaja. Često ima potrebu da se sakrije i na taj način „kazni“ one koji mu njegove neizrečene želje nisu ispunili.  Srećom, tu su uvijek mama ili tata koji sve te situacije ublaže toplim pristupom, zagrljajem i umirujućim rečenicama. Smirenost i staloženost brižne odrasle osobe pruža mu utjehu i ulijeva hrabrost. Dokaz je to koliko je važno prihvatiti i razumijeti dječje osjećaje – bez obzira na dob, emocija je složen psihološki fenomen te je kao takva jedinstvena, važna i itekako vrijedna pažnje.

Ova će knjiga djeci pružiti mogućnost da se poistovjete s glavnim likom, s njim suosjećaju, ali i da sami pokušaju regulirati izražavanje svojih osjećaja te prilagoditi svoje reakcije u situacijama u kojima zapravo ni ne znaju kako bi trebali reagirati.

Odraslima će pak dati podsjetnik da su i oni sami nekad bili djeca – snalazili su se u novim događajima najbolje što su znali. Pobudit će, nadamo se, razumijevanje i strpljenje za mlade čitatelje koji u dobi od 8 do 10 godina tek stvaraju svoja prva važna, velika životna iskustva koja postaju temelj za budući život.

Zavirite u knjigu!