Ljeto s padalicama

Cvetka Bevc slovenska je pjesnikinja, spisateljica, glazbenica i scenaristica. Diplomirala je muzikologiju i komparativnu književnost u Ljubljani, a usavršavala se u Velikoj Britaniji. Piše poeziju i prozu za mlade, dramska djela, radio-drame i scenarije za dokumentarne filmove. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Dosad je objavljeno više od trideset njenih djela, a mnoga su prevedena na europske jezike.

Malgosia Zajac poljska je ilustratorica i grafička dizajnerica. Surađivala je s autorima iz raznih zemalja  i kontinenata, proširujući tako svoj umjetnički stil i izražaj. Dobitnica je brojnih nagrada. Živi i radi u Krakovu.

Krešimir Krnic prevodi s engleskog, njemačkog, slovenskog, hindskog i još ponekog jezika. Zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Kako se piše priča? Čarli misli da se prvo treba zapisati uvod. No ako nikad nisi pisao priču, onda ne znaš kako napisati uvod. Počni s mjestom radnje. Treba ti jedan lik (koji ne mora biti glavni junak), a onda još moraš smisliti što će on raditi. Kad god se nešto nepredviđeno dogodi, možeš predstaviti nekog novog lika koji će malo smiriti situaciju. To bi mogao biti jarac Periklo (hm…) ili puran Fridolin (o tome ćemo još razmisliti). Potrebna nam je jedna pačja ili (možda bolje) zečja obitelj. Iako je Čarli rado pomagao Iskri, nije baš mogao napisati cijelu priču umjesto nje. No, Iskra je ipak uspjela, i zato vi sada čitate ponešto o knjizi koja će uskoro stići do vaših ruku. U njoj piše ponešto o zečjem odrastanju, ljetnim zabavama i pjesničkim pothvatima.

Iako zečja djeca ne smiju noću nikamo ići, Iskra je dobila jedinstven zadatak – po prvi će puta sama biti vani noću. Bit će dovoljno svjetla zbog zvijezdi padalica – gotovo kao danju, a Iskra je već veliko dijete. Tako važan zadatak potiče njeno rast njenog samopouzdanja i odvažnosti. Neće je u tome omesti niti čudna predviđanja purana Fridolina, ni leteći (ili padajući?) mačak. I sve je normalno i svakodnevno i potpuno u redu do jedne večeri kada se niotkuda, potpuno nenadano, u njihovom uobičajenom rasporedu ne stvori travarica Julka. A kad Julku spopadnu zloće, Padalica je primoran spremati, mesti i kuhati čaj. A to mu se nimalo ne sviđa jer on zna jedino ljenčariti, presti i jesti.

U ovoj će se priči dogoditi svašta i čitate je na vlastitu odgovornost. Bit ćete preplavljeni zečićima, prijateljstvima, mačkama-pjesnicima (takve još nismo upoznali!) i mnogim različitostima koje će se u ovoj priči pojaviti i pomiriti. Jer različitosti su tu da se spoje u nešto lijepo. Natjeraju nas da shvatimo da je svaka različitost ono što nas čini posebnima, kao što je posebna i ova knjiga.

Brojne su dobrobiti čitanja ovakvih, naizgled običnih, ali ipak jedinstvenih knjiga. Likovi su životinjski, antropomorfizirani i vrlo jednostavni. Autorica postepeno komplicira njihovu svakodnevicu dok ne dođe do vrhunca – zapleta kojeg objasni u nekoliko rečenica i pomiri sve nesuglasice, a zatim nastavlja s gradacijom radnje do novog vrhunca kojeg ipak objašnjava malo duže jer je u njega uplela malo više likova.

Iskra, glavni lik u obličju zečice, u središtu je svakog događaja i sa svim se problemima nosi na onaj poznati, dječji način. No, ništa od toga nas ne brine – stil pisanja jasan je svakom čitatelju, pa čak i onome koji ovu knjigu neće čitati samostalno nego će je čitati netko drugi. Likovi su jasno okarakterizirani, s mnogima se na raznim razinama možemo poistovjetiti. Dijalozi su kratki i konkretni, obiluju informacijama i ne rastežu radnju, već je iznose u jasnim rečeničnim formama. Zbog toga je tekst ove knjige lako čitljiv, a ilustracije razrađenim detaljima ukazuju na pojedine dijelove priče koje će naša mašta pri čitanju razraditi. Čitatelju se pružaju mnoge mogućnosti za samostalno proširivanje pročitanog štiva, a zatim i za maštanje, analizu i kreativno izražavanje.

Zavirite u knjigu!