Aktivnosti

Aktivnost izrade ČITATELJSKOG VLAKIĆA podrazumijeva da se u razredu na zid nalijepi lokomotiva. Svaki učenik koji pročita knjigu (ili mu je netko pročita) može dodati jedan vagon na kojega će napisati svoje ime i naslov knjige. Skupina koja skupi najviše vagona bit će nagrađena.

U razredu ili vrtiću uredite prostor namijenjen za čitanje – ČITATELJSKI KUTIĆ. Svaki učenik/učenica i školski/a knjižničar/ka ili učitelj/ica neka donesu knjigu u čitateljski kutić koja će biti dostupna svim učenicima cijele školske godine. Odabrat ćemo najkreativniji i nagraditi skupinu.

RAZMJENA KNJIŽNIH JUNAKA omogućuje izradu lutke prema liku iz književnog djela. Nakon izrade lutke, javite nam se ako želite svog knjižnog junaka zajedno s bilježnicom poslati nekoj drugoj skupini. Mi ćemo vam poslati adresu. Svako dijete koje sudjeluje u projektu može ponijeti lutku kući i u bilježnicu nacrtati ili napisati što je lutka taj dan doživjela. Kada lutka obiđe svu djecu, zajedno s bilježnicom pošaljite je natrag skupini koja ju je izradila. Ako ne želite sudjelovati u razmjeni, vaša lutka može obilaziti domove djece iz vaše skupine.

Sudionicima u projektu nudimo i mogućnost da od jednog autora prime PISMO IZNENAĐENJA (naknadno ćemo odlučiti koji će to biti autor). Mi ćemo ih poslati djeci čim budemo obaviješteni da su pročitali knjige.

U Kreativnim knjižicama nalaze se NAGRADNI ZADACI u kojima možete sudjelovati s radovima na temu jedne ili više knjiga, a najbolji radovi bit će nagrađeni.

Među predloženim aktivnostima je I JA MOGU NAPISATI PRIČU kako bi se potaknula aktivnost kreativnog pisanja. Djeca sama trebaju napisati priču koja će započeti prvim dijelom naslova neke od pročitanih knjiga ili pojedinog poglavlja iz knjige. Zadaci koji se preporučaju nalazit će se u kreativnim knjižicama. Mentori će odabrati najuspješnija djela i obavijestiti koordinatora projekta, a autori nekoliko najboljih radova za svoj razred će zaslužiti knjigu.

Slijedeća predložena aktivnost: ODIGRAJMO PRIČU – mentori mogu djeci ponuditi da odaberu jednu scenu iz odabranih knjiga, podijele uloge i izvedu taj prizor. Knjiga služi za inspiraciju, ali od djece se očekuje da razviju priču s različitim završetkom. Mentor može snimiti tu dramatizaciju i obavijestiti koordinatora projekta kako bi se dogovorili na koji način će se ta snimka objaviti na mrežnim stranicama NMK.

Pozivamo Vas da tijekom trajanja projekta šaljete dojmove u obliku fotografija i izvještaja, a na kraju projekta sudjelujte u LITERARNOM KVIZU!

Za druge aktivnosti moći će se prijaviti pojedina škola individualno u dogovoru s koordinatorom projekta.

Svi sudionici u projektu i sve provođene aktivnosti bit će zabilježene on-line na mrežnim stranicama nasamalaknjiznica.org i društvenim mrežama NMK i onih s kojima NMK surađuje.