Što čitamo u školama?

DRHTURAVI VITEZ

Kestutis Kasparavičius


Kestutis Kasparavičius poznati je i cijenjeni litavski ilustrator i pisac djela za djecu, poznatih među djecom Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. Ilustracije je počeo objavljivati 1984. u Litvi, a svoj prvi tekst za svoje ilustracije napisao je 2003. Više puta nominiran je za Andersenovu i za nagradu Astrid Lindgren, a 2012. došao je i na IBBY-jevu Časnu listu. Ove godine napisao je, u ime međunarodne organizacije IBBY, Poruku djeci svijeta povodom Međunarodnog dana dječje knjige.

Patkograd se smjestio na obje strane obale vijugave rijeke i ljeti bi u njemu bilo i previše bučno. Moglo se tu uvijek čuti veselo kvakanje i graja patkica koje su se brčkale u vodi. Lako je ljeti, ali sada  je kasna jesen. Antun gleda kroz prozor i nimalo se ne veseli jeseni, sve je tmurno i sivo. I tako su se jednog dana s neba počele spuštati lake bijele snježne pahuljice. Savršeno vrijeme da sve patke izvuku svoje klizaljke i krenu na klizalište, ali i da se Antun pokaže pred susjedom Kržuljicom. Nepredvidivim spletom okolnosti, sramežljivi Antun postaje junakom cijele priče! U priči autor nas podsjeća da istinska radost nisu najdragocjenije klizaljke, već ljubav i povezanost među ljudima svijeta, bez obzira na to koliko oni bili različiti.


TKO JE ANTONIO?

Susanna Mattiangeli, Mariachiara Di Giorgio


Susanna Mattiangeli napisala je nekoliko odličnih slikovnica i 2018. dobila najznačajniju talijansku nagradu za dječju književnost – Nagradu Andersen za pisca godine.

Mariachiara Di Giorgio studirala je ilustraciju u Rimu i Parizu. Svestrana umjetnica koja se bavila raznim dizajnerskim poslovima prije nego se 2012. posve posvetila ilustriranju knjiga. Njezini radovi dvaput su izloženi na Sajmu dječje knjige u Bologni i na 58. izložbi The New York Society of Illustration.

Tko je Antonio? Iz naslovnice slikovnice, na kojoj se pojavljuje osam slika Antonia, moglo bi se reći da je dijete. Normalno dijete koje skače, čita, boji se i skriva se kad se boji. Otvaranjem korica, otkrivamo da je malo reći da je Antonio jednostavno dijete. U stvari, kad je s mamom i tatom, Antonio je sin, s bakom je unuk, s tetom nećak, a s rođacima rođak. U vrijeme nogometa je napadač, u autobusu je putnik, ali i majmun koji visi na drveću tropske šume…

Antonio je dječak koji stvarno ima mnogo uloga – sin, unuk, nećak, rođak, učenik, plivač… A tko je on za pripovjedača? Onaj koji zaboravlja šiljilo, koji se voli igrati skrivača, ali prije svega njegov je najbolji prijatelj!


TIKO I PIKO

 Aino Havukainen, Sami Toivonen


Aino Havukainen i Sami Toivonen su bračni par iz Finske, koji stvara priče o Tiku i Piku. Knjige i pišu i ilustriraju istovremeno. Kažu, da je Aino bolja u kompoziciji i oblikovanju, a Sami majstor za tehničke pojedinosti i tako se međusobno nadopunjuju. Na kraju mnogo vremena potroše na pojedinosti. Njihove nove priče prvo poslušaju njihova djeca koja su im prvi kritičari. Aino Havukainen i Sami Toivonen oduševljavaju čitatelje otkačenim idejama i izuzetnom duhovitošću.

Čudogradski genijlaci morali su pošteno zapeti kad se pojavio tajnoviti Prepolovitelj.

ISUSATI, SVE JE PREPOLOVLJENO!

Odrezak Kreše Jaruge, šminka Pinje Jaruge, Baby slim fit traperice bebe Jaruge, a sad i torbice za mobitel Nika Jaruge! Taj se vandalizam morao razriješiti, a to mogu učiniti samo pravi profesionalci čeličnih živaca. Tiko i Piko otvaraju detektivski ured, maskiraju se navukavši zgodnu odjeću i odlaze na rođendan Ade Jaruge kako bi uhvatili tajnovitog Prepolovitelja. O kome se radi? Gdje se krije? I zašto prepolavlja stvari? Sokolove oči detektiva ne ispuštaju iz vida sumnjivog tipa u pletenom prsluku.

„Ovime vam mi, detektivi Tiko i Piko, želimo čestitati…“

„Ššš… nemoj otkriti tko smo…“


U BLIZINI ŽIVI DJEVOJČICA

Ida Mlakar Črnič, Peter Škerl


Ida Mlakar odrasla je u Kranju. Živjela je u staroj kući na kraju grada. Otac joj je bio postolar, pisao pjesme i volio filozofiju. Ida je danas pripovjedačica i književnica. U ljubljanskoj Knjižnici Otona Župančića gdje radi, bavi se bibliopedagogijom, osobito pripovijedanjem. Vodi i književne šetnje Ljubljanom.

Peter Škerl slovenski je ilustrator kojeg su od djetinjstva privlačile priče. Zajedno s bratom i sestrom izmišljao ih i prikazivao u vrtu pored kuće. Brinuli su se za pozivnice, scenu i glumu. Unatoč svemu, Peter nije završio na kazališnim daskama. U dvadesetima se priklonio ilustraciji i još uvijek je tome vjeran. Danas njegove ilustracije krase mnoge knjige, a zna njih je dobio brojne nagrade.

U blizini živi djevojčica, koju nitko ne poznaje. Niko je ne poziva k sebi. Nema prijatelje. Čak nema ni svoju sobu. Želi doživjeti istu bliskost kao i ti. Ide u istu školu, sjedi pored tebe u susjednoj klupi. Želiš li je upoznati? U sebi skriva čudesno blago… dugu.


SLUČAJEVI MACANA DETEKTIVA

Nada Horvat, Pika Vončina


Nada Horvat diplomirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu teorijsku matematiku, no nakon toga matematikom se gotovo više uopće nije bavila, nego se posvetila prevodilaštvu i pisanju. Do sada je objavila zbirke priča, pjesama i igrokaza za djecu te desetak slikovnica i dva romana.

Pika Vončina  je u drugoj godini  života počela crtati po zidovima i oslikavati ih. Poslije toga prešla je na papire, ali i knjige u kojima je uvijek nešto docrtavala. U Školi primijenjene umjetnosti i zatim na Akademiji likovnih umjetnosti i dalje su je okruživale olovke, boje, kistovi. Od završetka studija bavi se ilustracijom za koju je osvojila brojna priznanja i nagrade.

Macan Detektiv svakodnevno rješava razne misterije svojih sugrađana u Mačkovcu.


ROSICA I FAZAN

Tamara Bakran, Ana Vujasić


Tamara Bakran  radi u knjižnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše pjesme, priče za djecu, slikovnice i radiodrame te dobiva nagrade.

Rosica i fazan zbirka je bajkovitih priča.