Aktivnosti

Aktivnost izrade ČITATELJSKOG VLAKIĆA podrazumijeva da se u skupini na zid nalijepi lokomotiva. Svaki učenik koji pročita knjigu (ili mu je netko pročita) može dodati jedan vagon na kojega će napisati svoje ime i naslov knjige. Skupina koja skupi najviše vagona bit će nagrađena.

U razredu ili vrtiću uredite prostor namijenjen za čitanje – ČITATELJSKI KUTIĆ. Svaki učenik/učenica i školski/a knjižničar/ka, učitelj/ica ili odgojitelj/ica neka donesu knjigu u čitateljski kutić koja će biti dostupna svim učenicima cijele školske godine. Odabrat ćemo najkreativniji i nagraditi skupinu.

RAZMJENA KNJIŽNIH JUNAKA omogućuje izradu lutke prema liku iz književnog djela. Nakon izrade lutke, javite nam se ako želite svog knjižnog junaka zajedno s bilježnicom poslati nekoj drugoj skupini. Mi ćemo vam poslati adresu. Svako dijete koje sudjeluje u projektu može ponijeti lutku kući i u bilježnicu nacrtati ili napisati što je lutka taj dan doživjela. Kada lutka obiđe svu djecu, zajedno s bilježnicom pošaljite je natrag skupini koja ju je izradila. Ako ne želite sudjelovati u razmjeni, vaša lutka može obilaziti domove djece iz vaše skupine.

Sudionicima u projektu nudimo i mogućnost da od jednog autora prime PISMO IZNENAĐENJA (naknadno ćemo odlučiti koji će to biti autor). Mi ćemo ih poslati djeci čim budemo obaviješteni da su pročitali knjige.

U Kreativnim knjižicama nalaze se NAGRADNI ZADACI u kojima možete sudjelovati s radovima na temu jedne ili više knjiga, a najbolji radovi bit će nagrađeni.

Među predloženim aktivnostima je I JA MOGU NAPISATI PRIČU kako bi se potaknula kreativnost kod djece. Djeca sama trebaju nacrtati priču koja će se temeljiti na pročitanoj knjizi, ali će imati drugačiji tijek i drugačiji završetak.

Zadaci koji se preporučaju nalazit će se u kreativnim knjižicama. Mentori će odabrati najuspješnija djela i obavijestiti koordinatora projekta, a autori nekoliko najboljih radova za svoju skupinu zaslužit će knjigu.

Slijedeća predložena aktivnost: ODIGRAJMO PRIČU – mentori mogu djeci ponuditi da odaberu jednu scenu iz odabranih knjiga, podijele uloge i izvedu taj prizor. Knjiga služi za inspiraciju, ali od djece se očekuje da razviju priču s različitim završetkom. Mentor može snimiti tu dramatizaciju i obavijestiti koordinatora projekta kako bi se dogovorili na koji način će se ta snimka objaviti na mrežnim stranicama NMK.

Pozivamo Vas da tijekom trajanja projekta šaljete dojmove u obliku fotografija i izvještaja, a na kraju projekta sudjelujte u LITERARNOM KVIZU!

Za druge aktivnosti moći će se prijaviti pojedina skupina individualno u dogovoru s koordinatorom projekta.

Svi sudionici u projektu i sve provođene aktivnosti bit će zabilježene on-line na mrežnim stranicama nasamalaknjiznica.org i društvenim mrežama NMK i onih s kojima NMK surađuje.