Buba

Andreja Peklar slikarica je i ilustratorica iz Ljubljane. Nakon studija povijesti umjetnosti i filozofije diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Njene ilustracije krase brojna slovenska izdanja za djecu i mlade. Njene autorske slikovnice odlikuju se visokom umjetničkom kvalitetom i kombinacijama različitih likovnih tehnika. Izlagala je na brojnim izložbama diljem svijeta. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, a 2018. godine njene su ilustracije uvrštene na IBBY-jevu časnu listu.

Krešimir Krnic zaposlen je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prevodi sa slovenskog, hindskog, engleskog, urdskog, njemačkog i još ponekog jezika. Živi i radi u Zagrebu.

Buba je sitna, brza životinjica koja sanja o putovanjima i pustolovinama. Na zvuk budilice odmah iskače iz svog krevetića, sprema se i kreće na put. Iako za sobom ostavlja svoju obitelj, veseli se prvom samostalnom životnom pothvatu.

Mi, čitatelji, u početku ne znamo kamo Buba putuje, no saznat ćemo da je njeno putovanje bilo samo sebi svrha jer je putem pronašla sebe u obličju leptira.

Priča o Bubi kompleksnija je nego što nam se isprva čini – ovo je priča o odrastanju, osamostaljivanju, početku samostalnog odlučivanja i snalaženju u raznim neplaniranim situacijama. Odvajanjem od obitelji i odlaskom na svoj prvi veliki put, Buba je simbolično zakoračila u svijet odraslih. Iako to interpretiramo kao napuštanje sigurnosti doma, Bubino putovanje predstavlja i preuzimanje odgovornosti za vlastiti život. Svaki novi korak na tom putu prilika je za učenje i korištenje dosadašnjeg iskustva. Buba se ohrabruje i sama rješava probleme na koje nailazi, pokazujući pritom iz stranice u stranicu tijek svojeg odrastanja i sazrijevanja. Naravno, važno je spomenuti i edukativni aspekt ove slikovnice – put od bube do leptira prirodni je proces kojim su se bavili mnogi pisci – sjetimo se samo Erica Carlea i njegove vrlo gladne gusjenice! Bubino putovanje simbolizira izlazak iz čahure – vlastite zone komfora kako bi se mogla transformirati u svoj konačni oblik.

Ispričana jednostavnim jezikom i rečenicama koje teku, ova je priča upotpunjena brojnim detaljima iz bogatih i razigranih ilustracija. Umjetnički izraz Andreje Peklar ponovno je donio dašak svježine u vidu pametnih, vrlo promišljenih i lijepo izvedenih ilustracija koje mogu funkcionirati i kao zasebna umjetnička djela izvan okvira slikovnice.

Bubina priča je prekrasan prikaz puta odrastanja, gdje se kroz niz iskustava i izazova razvijaju ključne osobine poput hrabrosti, samopouzdanja i empatije. Kroz njeno putovanje, shvaćamo koliko je važno poticati i podržavati mlade u njihovim nastojanjima da se osamostale i suoče sa svijetom. Bubina avantura postaje inspiracija za sve koji se nalaze na pragu novih početaka i vlastitih putovanja kroz život.

Zavirite u knjigu!