Dnevnički zapisi iz OŠ Antuna i Stjepana Radića, Gunja

Patka Matilda u Antonelinoj obitelji

Ponedjeljak, 24.2.2020.

Bio je to jako poseban dan za mene. Patka Matilda je stigla u moju obitelj baš na moj deveti rođendan. Patka je bila sramežljiva ali nakon nekog vremena i upoznavanja sudjelovala je u rođendanskim aktivnostima. Pomogla mi je patka Matilda u ukrašavanju prostora za slavlje. Nakon dolaska mojih malih prijatelja i ostalih gostiju zamolila sam ju da sjedne kraj mene i ugasi sa mnom svih 9 svjećica na torti. Nakon što smo jeli i pili patka se prejela torte i rekla nam je da mora malo odmoriti. Kad je shvatila da se lijepo zabavljamo i igramo, ustala je i pridružila nam se. Patka je bila jako nestrpljiva pa smo odlučili otvoriti poklone. Svi pokloni su joj se svidjeli kao i meni. Posebno joj se svidjela šminka koju mi je poklonila moja majka. Još neko vrijeme smo se igrali i prijatelji su morali kući. Kada je patka vidjela da se spremaju i odlaze kući bila je jako tužna. Moja majka je rekla da iznenađenjima nema broja jer i sutra je veliki dan za sve nas.

Bile smo radoznale ali majka nam je samo rekla da je sutra maskenbal i još jedan rođendan u našoj obitelji. Patkica i ja smo gledale crtani film. Nismo bile gladne pa smo se išle kupati, prati zube, obući pidžamu i u krevet. Obećala sam patki da ću je ujutro prije škole upoznati s zekom, macom i mojom gicom, zato što u školu idem malo kasnije.

Kada sam legla spavati morala sam patki objasniti da ja spavam s velikom plišano bebom kojoj sam dala ime Ružica. Rekla je da joj je drago i tada smo sve tri skupa legle i poželje si laku i ugodnu noć.

Utorak, 25.2.2020.

Probudila sam se nešto ranije. Krenula sam polako prema vratima vidjela sam da se budi patka , Ružica je ostala spavati. Patka i ja smo sišle u dnevni boravak. Spremale smo se i išle smo zube oprati dok nam je majka pripremala doručak. Doručkovale smo i obećanje sam morala ispuniti. Majka  nas je izvela van i išle smo upoznati zeku, gicu i macu. Bila je oduševljena pa sam joj predložila da se igra s macom dok sam ja u školi. Ušle smo u kući. Provjerila sam još jednom da li su mi sve stvari spremljene za maskenbal. Pozdravila sam se s patkom i krenula u školu. Kada sam se vratila iz škole patka me je dočekala ljuta. Pitala sam ju što je bilo. Rekla je da ju je maca ogrebala jer ju je u igri kljucnula. Rekla sam joj da nije lijepo kljuckat  i grebati jedna drugu te su se pomirile. Patka me je pitala kako mi je bilo na maskenbalu. Rekla sam joj da mi je bilo odlično i da sam umorna. Malo ćemo ručati, odmoriti se i gledati crtani film, onda moram pisati zadaću jer jučer nisam morala zbog današnjeg maskenbala i jučerašnjeg rođendana. Majka je spremila večeru i iznenađenje kada tajo dođe s posla. Svi smo ga dočekali i pjevali rođendansku pjesmu. Patki se svidjelo gasiti svjećice na torti. Opet smo se prejeli torte. Još smo se malo igrale i rasporedile knjige za školu. Poslije smo se tuširale, prale zube i obukle pidžamu. Malo smo gledale crtane na mom tabletu, a nakon toga nam se počelo spavati. Otišle smo gore u sobu, majka nas je pokrila i poželjela laku noć. Moja plišana beba Ružica, patka i ja smo se zagrlile i poželjele si laku i ugodnu noć.

Srijeda, 26.2. 2020.

Probudila sam se, uzela patku i sišle smo u dnevni boravak. Umile se, oprale zube i spremile se. Patki sam rekla da mi je drago što  smo prijateljice. U znak prijateljstva odlučila sam joj pokloniti malu knjigu.

Učenica Antonela Dominković, 2.a

Patka kod Asye

Petak , 7. veljače 2020.

Tako je počela naša pustolovina. Kada sam se vratila iz škole upoznala sam ju samo s majkom, jer ostali članovi nisu bili kod kuće. Ručali smo. Onda je i tata došao. Malo se iznenadio, no više smo se zabrinuli radi mlađe sestre Tie. Kada smo konačno pokupili Tiu iz škole, Tia se odmah povezala s patkom i tu je započelo jedno veliko prijateljstvo. Već smo se posvađale. Bilo mi je malo krivo, no poslije sam shvatila da ništa ne može proći bez mlađe sestre. Pročitale smo joj i priču Moj zeko koju je dobila na poklon od Indire. Bila je stvarno sretna i zadovoljna pošto je i sama naučila čitati. Melinda se već dobro umorila te je uzela moj najdraži jastučić i zaspala na njemu.

Subota , 8. veljače 2020.

Danas sam odspavala malo duže. Ali, kad sam ustala vidjela sam da je mama već odavno s Melindom popila kavu. Doručkovale smo, te smo sestra i ja otišle u šetnju kroz šumu s Melindom. Stvarno smo se lijepo izigrale i istrčale vani. Pomalo smo se i umorile. Ušle smo u kuću i ručale smo. Odlučila sam Melindi pokazati igricu koju najviše volim. I gle, naučila je igrati „BRAWL STARS“ .

Poslije sam mora ponoviti nešto za školu a Melindi je to bilo baš dosadno, no rekla sam joj ako nešto želi znati, mora i pročitati . Ona se htjela samo igrati pa smo odlučili u trgovinu. U trgovini ima i igraonica za djecu.  Tu je upoznala dosta djevojčica i dječaka. Mama i tata su popili kavu i već je bilo vrijeme da krenemo kući. Melinda je bila jako tužna. Bilo joj je jako žao što je sutra već nedjelja i što već  ide od nas. A moram priznati da sam se i ja  pomalo rastužila. I, tako smo nakon napornog dana odlučile pogledati film. Zagrlile se i sve tri zaspale.

Nedjelja, 9. veljače  2020.

Nedjelja… budimo se, ali ne ustajemo odmah iz kreveta. Upalile smo igricu dok se ne razbudimo. Melindi sam dala prvoj, ali Tia ju je požurivala da skupa pogledamo neki crtić. I tako smo uskoro i ustale i doručkovale. Dok je mama kuhala ručak nas tri smo izašle uhvatiti svježeg zraka. Ručale smo i morala sam spremati stvari za školu i Melindine stvari te se okupati. Nedjelja je dan kada je obitelj na okupu. Dok smo sve napravili za ponedjeljak za školu svi smo skupa sjeli. Roditelji su popili kavu a nas tri smo popile čaj. Mama nam je pripremila i desert. Pričali smo, zafrkavali se i vrijeme je brzo prošlo…

Melinda je jako zavoljela  moj jastučić pa sam joj ga poklonila.

Tvoja prijateljica Asya Ahmetović, 2.a

Patka se uselila kod Marije

Ponedjeljak, 17. veljače 2020.

Vratila sam se iz škole sretna da vidim patku . Izvadila sam ju i odmah pokazala baki i tati. Zatim sam otišla jesti pa sam otišla crtati. Dala sam patki da crta, ali nije znala pa sam joj pokazala. Crtali smo i crtali, no bila je onda umorna pa sam ju stavila na prozor.  Nakon nekog vremena otišla sam po nju da upozna mačke. Jedne mace nije bila pa je upoznala samo Čupka i Marija. Dok pišem ovo Marijo skače po stolu da mi pojede olovku. Išla sam u krevet, stavila sam patku u vrećicu da mirno spava.

Utorak, 18. veljače 2020.

Ujutro sam se probudila i pozdravila patku. Onda sam se otišla spremati za školu. Nekoliko sati kasnije sam se vratila iz škole. Išla sam jesti pa smo patka i ja gledale crtani. Nakon toga otišla sam pisati zadaću, onda sam je upoznala s mamom i  mačkom Micikom. Onda sam malo pričala s patkom i upoznala ju s Magdalenom.  Bila je noć i išli smo spavati.

Srijeda, 19. veljače 2020.

Vratila sam se iz škole. Kada sam ušla u sobu, patka je tužno stajala ispred mene. Upitala sam je: „Što je bilo?“ No, onda sam skužila da sutra ide kući, pa dok sam ja jela pustila sam nam crtani film. Završila sam s jelom, odnijela tanjur u kuhinju. Kad sam se vratila patka je zaspala. Patka se probudila a pokraj nje je bila mačka. Bila je noć, pa sam joj rekla: „Laku noć, i zbogom!“

učenica Marija Mikulić, 2.a

Patka Melinda kod Tee

Srijeda, 12.2.2020.

Danas je za mene poseban dan, napokon mi je došla patka Melinda. Kada sam došla iz škole malo sam odmorila. Zatim sam patku upoznala sa sestrom, bratom i mamom. Dok nam je mama pripremala ručak, mi smo gledale crtani. Nakon ručka morala sam pisati zadaću iz njemačkog. Patka mi je pravila društvo. Pokušala mi je pomoći, ali pošto ne zna njemački  brzo je odustala. Poslije zadaće pokazala sam patki svoje dvorište. Jako se obradovala kada je vidjela da imamo životinje. Malo se uplašila mog psa. Ja sam ju umirila i rekla joj da moj pas voli životinje. Malo se družila s kokama , a onda smo se vozile biciklom. Patku sam stavila u korpu na biciklu i vozila ju kroz ulicu. U tom nas je mama zvala na večeru. Za  večeru je i moj tata došao s posla. Rekla sam mu da imamo gošću. Tata se osmjehnuo i pozdravio ju je. On jako voli životinje. Mama i tata su pili kavu a mi gledali. Primijetili smo da je patka zaspala. Mama joj je napravila krevet i pokrila ju.

Četvrtak, 13.2.2020.

Kada sam ujutro ustala morala sam u školu. Melinda je ostala sa mojom mamom , družile su se i hranile životinje. Kada sam došla kući pitala sam patku kako joj je bilo. Bila je jako sretna kada sam došla jer se mogla igrati sa mnom. Rekla mi je da je upoznala mog prijatelja. Ja sam ju pitala koga a ona mi je odgovorila smeđeg majmuna iz tvoje sobe. Njih dvoje su se družili dok sam ja bila u školi. Nakon toga smo ručali i pisali zadaću. Mama nam je rekla da izađemo van. Pokazala   sam joj nove stanare našeg dvorišta. Mama je kupila male piliće, jako su mali i slatki. Poslije toga smo se šetale i vozale.

Petak, 14.2.2020.

Valentinovo! Dan zaljubljenih! Lijep dan, ali pomalo tužan. Patka je morala kući. Uz jutarnji kakao i prije polaska dugo smo se gledale. Odlučila sam joj pokloniti svoju igračku. Rekla je da će misliti na nas. Sretan ti put kući i ne zaboravi me.

Tvoja prijateljica Tea Kuvač, 2.a

PUSTOLOVINE PATKE MELINDE KOD ARONA

PETAK, 28. VELJAČE 2020.

Kada sam išao iz škole sa mnom je išla nova prijateljica patka Melinda. Bio sam jako sretan što ide kod mene u goste. Za promjenu napokon će netko prespavati kod mene. Bio sam oduševljen! Kada smo došli kući, patku Melindu sam upoznao sa svojim roditeljima, ona je bila oduševljena. Rekla mi je da je sretna što me ima za prijatelja. Pokazao sam joj svoju  kupaonicu, oprali smo ruke, zatim je moja mama zvala da dođemo ručati. Patki se jako svidjela naša povrtna juha. Nakon ručka pokazao sam joj ostale prostorije kuće. Van  nismo mogli ići jer je puhao jak vjetar. Otišli smo u moju sobu i igrali se do večere. Igrali smo igrice na playstationu na tabletu i mobitelu. Nisam mogao vjerovati kako je dobro igrala igrice na mobitelu. Ja sam igrao igrice na  tabletu a ona na mom mobitelu. Za večeru smo jeli voće, a njoj su najdraže jabuke. Roditelji su rekli da je vrijeme za spavanje. Patki Melindi sam dao novu četkicu za zube  i pidžamu. Prije spavanja mi je rekla da jedva čeka idući dan. Spavali smo u mojoj sobi.

SUBOTA, 29. VELJAČE 2020.

Ustali smo, oprali zube i doručkovali. Patka Melinda je jela mrvice kruha i pila toplo mlijeko. Moj tata je otišao raditi a mama je otišla je otišla pomoći susjedi koja je selila u grad taj dan. Tako smo patka Melinda i ja dan proveli vani. Bio je lijep dan i patki sam pokazao svoje dvorište i životinje. Prvo smo otišli pozdraviti mog psa Rexa, on je bio jako ljubomoran na patku. Meni i patki je trebalo sat vremena da ga smirimo. Onda smo patka, Rex i ja otišli do štale i livade da joj pokažemo ovce janjiće . Ovcama je samo bitno da jedu i pasu, ali patka je pozdravljala ovce i raspričala se s njima. Prije večeri su došli moji roditelji i rekli da odemo do trgovine. Dok smo šetali patki sam pokazao moje susjedstvo i park.  Došli smo kući, večerali smo i patki su se svidjeli keksi iz trgovine. Pogledali smo crtić i otišli spavati .

NEDJELJA, 1.OŽUJAK 2020.

Kada smo se probudili , vani je bilo oblačno vrijeme. Mama je rekla da poslije doručka odemo prošetati do šume prije kiše. Ja živim blizu šume i patki sam pokazao igralište u šumi. Tata je donio loptu u šumu  pa smo svi igrali nogomet.

Patki se svidjelo naše društvo i to što smo trčali do kuće prije kiše. Poslije ručka sam predložio da napravimo medu, patki za poklon. Tako smo napravili uz malu maminu pomoć . Patka je bila sretna što ima uspomenu od mene. Naučio sam ju brojati do sto. Onda smo igrali karte. Od sreće je rekla: „ Kva, kva, kva,  to znam i ja!“ Zajedno smo spremili knjige za školu, večerali smo i okupali se. Prije spavanja bili smo jako tužni , čak je i moj pas zavijao i lajao zato što nam patka odlazi. Zaželio sam joj laku noć i rekao sam joj da ju nikada neću zaboraviti, a ona je  rekla da joj je bilo jako lijepo kod mene jer je svašta naučila.

Zahvalila je na poklonu i što sam ju naučio računati. To su bile nezaboravne pustolovine patke Melinde. Hvala ti na posjeti!

Tvoj prijatelj Aron DŽanković 2.a

Patka Melinda kod Džejle

Ponedjeljak, 2.3.2020.

Napokon je stigao i taj dan. Patka Melinda seli se kod mene na koji dan . Pri izlasku iz škole žurnim koracima smo krenule prema mojoj mami van. Mama me je upitala: Džejla , tko je to? Oduševljeno sam rekla da je to moja nova prijateljica Melinda. Brzo su se upoznale i također sprijateljile. Na putu kući svratile smo do trgovine. Melinda je bila jako sretna pa nije željela ići s nama u kupovinu. Stigle smo kući. Noseći Melindu u naručju upoznala sam ju s tatom i mlađom sestrom. Zatim sam joj pokazala prostorije u kući. Došlo je i vrijeme ručka. Svi smo skupa za stolom ručali. Nakon ručka, tata je otišao obavljati svoje poslove. Mama je krenula s raspremanjem stola, a Melinda, sestra i ja smo počela s igrom. Lijepo smo se igrale i zabavljale. Vrijeme je brzo prošlo. Mama je rekla da je vrijeme da riješim domaću zadaću. Melindi je bilo dosadno raditi zadaću. Došlo je vrijeme večeri. Nakon večere pogledali smo crtić i legli na spavanje. Melinda je naravno spavala sa mnom .

Utorak, 3.3.2020.

Svanulo je novo jutro. Probudila sam se a Melinde nije bilo u sobi. Ubrzo sam čula neko šaputanje. Ustala sam i krenula prema boravku. Tamo su bili tata, mama i Melinda. Otišla sam u toalet a pri povratku me je čekao čaj pokraj Melinde . Pitala sam Melindu kako joj je prošla noć u našem domu. Rekla je da je sanjala lijepe snove i da je jako sretna. Morala sam se spremiti za školu, naravno, uz Melindinu pomoć. Krenula sam u školu a Melinda je ostala sa sestrom. Nakon provedenog vremena u školi stigla sam kući. Melinda me je dočekala a ja smo je prepričala  događaje iz škole. Mama je rekla da ručam i da se spremim da idemo kod bake. Naravno, i Melinda je išla s nama kod bake. Baka je bila oduševljena s Melindom. Dok su odrasli razgovarali, mi smo se igrale. Stigli smo kući i Melinda mi je pomogla riješiti zadaću. Nakon večere i kupanja došlo je vrijeme za spavanje.

Srijeda, 4.3.2020.

Danas sam ustala ranije. Malo sam tužna jer Melinda sutra odlazi. Mama je primijetila da sam tužna i rekla mi je da da Melinda odlazi upoznati moje prijateljice. Otišla sam u školu a Melinda je ostala kod kuće s mamom. Brzo sam došla iz škole. Ostatak dana provela sam igrajući se s Melindom. Vozile smo se s romobilom i igrale se s mojim lutkicama. Rekla sam Melindi da mi je drago što smo se upoznale i da ju nikada neću zaboraviti.

Učenica: Džejla Selimović, 2.a

Patka na imanju kod  učenika Hajre Omerčića

Utorak, 5.svibanj 2020.

Danas je stigla patka na moje imanje. Bio sam presretan. Odlučio sam je prvo upoznati sa svojom obitelji. Svi su bili oduševljeni! Nakon kratkog ćaskanja odveo sam je u obilazak. Prvo smo posjetili koke, patka se odmah sprijateljila. Odlučili smo se malo igrati s kokama prije nego što nastavimo razgledavanje. Sada idemo do ovaca koje su spremne za igru, s njima smo išli prošetati na nasip. Došlo je vrijeme da patka upozna moga psa Lusija, zeca Rikija i macu Slatkicu. Oni su bili presretni.Toliko im se svidjela da su je htjeli zadržati. Odlazimo upoznati kravu i njenu bebu, tu se nismo dugo zadržali da ih ne ometamo. Cijeli dan su smišljali igre koje bi mogli igrati. Nakon raznih igrica idemo na ručak. Sada nas mama vodi u šetnju. Kada smo dosli iz šetnje brzo smo večerali i spremili se za spavanje.

Srijeda, 6. svibanj 2020.

Danas ustajemo jako rano. Odlučili smo ići na pecanje. Oh, kako je ludo bilo! Patka je upecala tri ribe , a ja čak pet. Dali smo ih mami da ih pripremi za ručak. A mi smo otišli sa tatom da radimo u polju. Kakva vesela vožnja! Posadili smo kukuruze i idemo na ručak. Poslije ručka smo igrali društvene igre. Zatim, večerali pa u krevet.

Četvrtak, 7. svibanj 2020.

Vrijeme je da patka ode kući. Svi smo jako tužni. No, obećala je da će nas opet posjetiti.

Učenik Harjo Omerčić, 2.a

PATKA NA INDIRINOM RANČU

Srijeda, 5. veljače je bio poseban dan. Naime, u našu obitelj je stigao naš novi član. To je bila vesela i razigrana patka. Kada je uslijedilo upoznavanje s članovima moje obitelji, patkica je bila malo tužna jer nije znala svoje ime. Moja obitelj i ja smo se dogovorili da glasamo kako bi patki odredili ime. Ah…da i naš psić Maša je glasala. I tako je patka dobila ime Melinda. Patka je zavoljela sve ukućane a posebno je zavoljela Mašu, najviše je vremena provodila s njom, jer sam ja morala u školi. Melinda i Maša su se sprijateljile i postale najbolje prijateljice. Poslije škole žurila bih kući kako bih što više vremena provodila s patkom. Patka me nestrpljivo čekala kod kuće da se igramo. Patka i ja smo zajedno ručale i otišle šetati da upozna moju ulicu i susjede. Patka je bila oduševljena pa sam je čak provozala na biciklu. Sve je bilo dobro dok nije došlo vrijeme  da čitamo. Patki se to nije svidjelo jer nije voljela da čita. Patka je imala problem s čitanjem i morala sam nešto poduzeti. Obećala sam patki da ako budemo zajedno čitale pokazat ću joj sutra poslije škole svoje domaće životinje i tako je patka  naučila i zavoljela čitati. 

Četvrtak, 6. veljače također je bio jako uzbudljiv dan. Poslije škole krenule smo u obilazak naše male farmice. Patka je prvo upoznala moje pse. Najveći moj pas je Asy, pa zatim Madan, slijedi Gami i meni najdraži Miki. Mašu je već predobro znala. Zatim sam je upoznala s ovcama i njihovim malim bebama jarićima. Melindu sam predstavila i svojim zečevima koji su se jako obradovali našem gostu.

Na trenutak sam otišla u kuću da nam donesem sok, jer smo bile obadvije žedne. Za to vrijeme patak je bila nestašna i pojela je zecu Mrkvici kukuruz. Objasnila sam joj da je to nekulturno. Patka je shvatila da je to  ružno i da prvo mora zamoliti prije nego što uzme nešto.  Također, sam je upoznala sa svojim kokošima, patka je ugledala u kokošinjcu dosta jaja.  Zamolila me da pokupi jaja u kokošinjcu. Odnijeli smo jaja u kuću i zamolili mamu da nam napravi kolačiće. Popile smo čaj pokraj peći i otišle prošetati šumom, gdje nam je baš prijao svježi zrak.  Posije smo večerale i pojele kolačiće koje je moja mama spremila. Malo smo se igrale i gledale televiziju. Zatim je patka predložila da opet želi da čitamo. Otišle smo u moju sobu i patka se ugodno smjestila  u košaru pokraj preći.  Tako čitajući smo zajedno utonule u san.

Petak, 7. veljače patak je morala kući i svi smo bili jako tužni. Kada sam se opraštala od patke upitala sam ju što joj se naviše svidjelo kod mene na ranču.  Odgovorila je da joj se najviše svidjelo  što sam je naučila čitati. Patka Melinda je obećala kad god bude imala slobodnog vremena uvijek će čitati. Stoga sam joj odlučila pokloniti jednu slikovnicu kao znak prijateljstva.

Indira Zahirović, 2.a