NMK aktivnosti u OŠ Vladimir Bosnar, Stubičke Toplice

NAŠA MALA KNJIŽNICA 2020./2021. – OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIR BOSNAR STUBIČKE TOPLICE

 

Rujanskim aktivnostima oprostili smo se sa zadnjim naslovom prošlogodišnjeg projekta („Sjeverac dječarac i patka selica“ Branke Žodan u 4. a) i znatiželjno uplovili u istraživanje ovogodišnjih naslova u projektu Naša mala knjižnica Ibis grafike.

Učiteljice i knjižničarka odabrale su naslove za svoje razrede prema afinitetima i potrebama učenika. Raspodijelili smo kreativne bilježnice tako da je svaki učenik dobio svoje zadatke sukladno epidemiološkim preporukama.

Započeli smo u studenom u cjelodnevnoj nastavi 2. a sa „Slučajevima Macana Detektiva“ Nade Horvat. Najzanimljivije je bilo uzimanje otisaka prstiju koji su sada izloženi u čitateljskom kutku razreda koji sa svojim učiteljicama dan započinje upravo čitanjem. Učenici 4. a potom su se zamislili nad sudbinom glavnog lika Ide Mlakar Črnič u slikovnici „U blizini živi djevojčica“. To je jedna od onih priča koju možeš čitati nekoliko puta tijekom života. Bilo je vrlo poticajno razgovarati i promišljati o našim postupcima prema prijateljima. Istu priču ponovili smo u 2. b. Učenici su silno osjetili potrebu da pomognu djevojčici pa su od održivih materijala izradili sobe. U 2. b čitali smo i o ljubavnim zgodama Antuna i Kržuljice u priči „Drhturavi vitez“ litavskog autora neobičnog imena Kestutisa Kasparavičiusa. „Detektivi Tiko i Piko – Slučaj prepolovitelja“ finskih autora još neobičnijih imena – Aino Havukainen i Sami Toivonen – zainteresirali su 3. a, i to taman uoči humanitarne akcije za škole pogođene potresom. Trećaši su uočili kako je bespotrebno imati previše stvari i da dijeljenje množi sreću. Slikovnica i dalje kruži među učenicima – samo neka kruži. „Rosica i fazan i druge priče“ Tamare Bakran pravim se odabirom pokazala u 4. b razredu u tjednu uoči Uskrsa. Pročitali smo nekoliko bajkovitih priča i izradili zečev uskrsni cepelin 4. b razreda kako bi uskrsna jaja mogla doći do svakog djeteta pa i onog najudaljenijeg. Čaroliju smo začinili scenskom igrom u kojoj su najupečatljiviji likovi bile vjetrom nošene vrane. No sokol ih je sredio i zaštitio zeca.

Zadnji susret u projektu Naša mala knjižnica, šećer na kraju ukalupljen u brojna travanjska događanja vezana uz knjigu, čuvamo za 1. a i slikovnicu „Tko je Antonio?“ Susanne Mattiangeli. Radujemo se njihovoj neizmjernoj kreativnosti potpomognutoj sada već razvijenim tehnikama početnog čitanja i pisanja. Javit ćemo dojmove!

 

Tekst: Blanka Doko, stručni suradnik knjižničar i nositelj aktivnosti u projektu „Naša mala knjižnica“ u OŠ Vladimira Bosnara Stubičke Toplice 2020./2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *