Razmjena knjižnog junaka u vrtićima

OŠ Jurja Dobrile, Rovinj i DV Tratinčica, Zagreb

Naš lutak Petar, glavni lik knjige Pe pita o nebu koji nam je iz Zagreba stigao iz skupine Loptica Dječjeg vrtića Tratinčica punih je mjesec dana boravio u Rovinju. Učenici su mu pokazali svoj grad, školu, naučili ga neke istarske riječi, spravljali mu istarska jela i vodili u upoznavanje bliže i šire okolice našeg Grada. Razmjena knjižnog junaka jedna je od aktivnosti u koju su se učenici 2.c OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja uključili kroz projekt Naša mala knjižnica te su svojim prijateljima iz Rovinja poslali mišića Sivka, glavnog junaka priče Miš koji nije volio sanjke. Učenici su kroz ovu aktivnost vježbali pisanje i čitanje.
Interes za knjigu  sudjelovanjem u projektu itekako je porastao pa se veselimo čitanju nekih novih knjiga sljedeće godine.

OŠ Fran Franković, Rijeka i DV Maleni talenti, Zagreb

Učenicima OŠ Fran Franković stigao je knjižni junak miš Šapica iz DV Maleni talenti iz Zagreba. Nakon igre, crtanja i čitanja knjiga uz njegovu pomoć poslali su ga dalje da pomaže u čitanju učenicima OŠ Veliko Trgovišće iz Zagreba. U dnevnik putovanja nacrtali su knjižnog junaka, napisali lijepe pozdrave i zalijepili razglednicu svoga grada.

Učenici Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke sudjeluju u međunarodnom projektu pod nazivom “Naša mala knjižnica”. Jedna od aktivnosti na navedenom projektu je i razmjena knjižnih junaka. Učenici su dobili zadatak da naprave knjižnog junaka. Izabrali su zajednički najčitanijeg i njega odlučili poslati prvoj našoj školi za razmjenu knjižnog junaka.

Knjižni junak Knjiško Knjižić (učenici su birali imena i ovo je ime dobilo najviše glasova) prošli tjedan stigao je u Veliko Trgovišće (OŠ Veliko Trgovišće) na razmjenu, a oni željno očekuju knjižnog junaka iz DV Maleni talenti.

Zajedno s junakom otišao je i dnevnik putovanja (prazna bilježnica). U dnevnik putovanja djeca pišu, crtaju i lijepe dojmove.

DV Krijesnica, Mali Bukovec