Ružna petorka u DV I.B.M, Zagreb

Pozdrav svima još jednom iz skupine Amy and Zak, I.B. Mažuranić.

Lutka Vera postala je još jedno dijete naše skupine i djeca je uključuju u svoje svakodnevne aktivnosti, ponekad kao aktivnog člana, ponekad kao promatrača igre. Pošto Vera zna da uživamo u čitanju, pripovijedanju priča, osmišljavanju novih, donijela nam je novu slikovnicu: Ružna petorka.

Odmah nakon čitanja priče djeca su željela istražiti sve o životinjama, likovima iz priče koje su prvi put vidjela. Uvijek su im dostupne i enciklopedije o životinjama te su zajedno otkrivali gdje i kako žive, čime se hrane… Naravno, odmah su istražili i kontinent na kojem žive koristeći globus.

Zanimljiv im je oblik Afrike, izrađuju plakat kontinenta te upoznaju i druge zanimljive životinje koje tamo žive.

Uz fotografije životinja nastaju zanimljivi likovni radovi djece, na primjer nastavi fotografiju.

Izrađuju unikatne puzzle kojima obogaćuju centar društvenih igara u skupini, ali su izazov i roditeljima, braći, sestrama da ih slažu kod kuće.

Likovni uradak djece prenose i na kocke uz zadatak: nastavi priču.

Životinje iz priče potiču djecu na razgovor o majkama i njihovoj mladunčadi uz koje osmišljavaju kartice za matematičku igru: pridruživanje broja i slikovnih kartica.

Starija djeca su zainteresirana za upoznavanje slova, sastavljanje riječi, rastavljanje riječi na slogove, glasovnu sintezu i analizu. Ponuđene su im kartice sa slovima u predčitalačkom centru te ih slažu prema interesu.

Fotografije životinja potiču djecu i na omiljenu likovnu aktivnost: modeliranje plastelinom te nastaju 3D likovi iz priče.

Slikovnica je djecu potaknula i na osmišljavanje vlastitih priča, čime se potiče govorni razvoj djece i maštu. Nastala je slikovnica „Priče o životinjama“.

Djeci je zanimljivo što u priči čuju rimu: ponavljaju riječi koje se rimuju. To je bio poticaj za osmišljavanje igre karticama u kojoj traže likove, riječi koje se rimuju i slažu na ploču.

Uz karneval izradili smo i maske likova iz priče.

Sve svoje aktivnosti sakupili su u svojoj velikoj slikovnici.

Svojoj kolekciji zastavica: priče iz projekta NMK pridodali su i zastavicu priče „Ružna petorka“.

Veliki pozdrav od djece i odgojiteljica Lucije i Blaženke. Vesele se slijedećoj priči i novim pustolovinama.