Literarni radovi učenika 3.c razreda OŠ Ljudevita Modeca, Križevci

Kako u mojoj obitelji dočekujemo  Božić?

Bliži se Božić. Svi mu se jako veselimo jer slavimo Isusovo rođenje. Mami i baki pomažem peći kolače. Kuća je puna božićnih ukrasa i lampica. Posijali smo pšenicu koju ćemo staviti pod bor. Na sam Badnjak kitimo bor. Ispod bora uvijek ima puno poklona. Pjevamo božićne pjesme i gledamo božićne filmove. Sva je obitelj na okupu i svi smo puni božićnog duha. U ponoć idemo na polnoćku. Na Božić je sve čarobno, veselo, puno ljubavi i dobrote. Božić je meni i mojoj obitelji omiljeni blagdan!

                                                       Sara Leskovar, učenica 3. c razreda

                         Kako u mojoj obitelji dočekujemo Božić?

U mojoj obitelji prvo detaljno očistimo kuću. Mama peče božićne kolače. Cijela kuća miriše po cimetu, orasima i narančama. Tata i mama postavljaju bor. Uvijek imamo veliki i prirodni bor. Na Badnjak ga svi skupa kitimo. Tata postavlja žaruljice na balkon. Na Božić idemo u crkvu. Ručamo majčin fini božićni ručak. Nakon toga se odmaramo ili idemo u obiteljsku šetnju. Volim Božić zato što se tada rodio mali Isus. Jedino bih htjela da napokon padne snijeg pa da nam Božić bude bijel.

                                                            Lara  Lučki, učenica 3. c razreda

              Kako u mojoj obitelji  dočekujemo Božić?

Moja obitelj Božić dočekuje čarobno. Očistimo kuću, dođe nam rodbina i sve je veselo. Na Badnjak kitimo bor, pod stol stavljamo slamu, a pod bor jaslice, ovce i anđele. Okupimo se oko stola, pomolimo se i večeramo. Poslije jela idemo u grad gledati žive jaslice. Kasnije oko 21 sat spremamo se na polnoćku kod crkve sv. Marka. Tamo je jako lijepo. Sviraju tamburice i pjevamo. Kada dođemo kući, još se malo družimo i čestitamo baki Božici imendan. Odem spavati i jedva čekam božićno jutro da vidim darove ispod bora. Volim Božić jer je to blagdan obitelji, mira, ljubavi i nade.

                                               Paula Blažinčić-Pisačić, učenica 3. c razreda

                   Kako u mojoj obitelji dočekujemo Božić?

Zima je. Hladno je i sve je bijelo. Bliži se Božić. Dan prije Badnjaka mama peče kolače. Na Badnjak odem u svoju sobu i pakiram poklone, kitim bor i igram se. Na sam Božić zajedno sa svojom obitelji otvaram poklone. Nakon toga odlazimo baki i djedu. Tamo jedemo bakine fine štrukle i kolače. Gledamo božićne filmove i pijemo kakao. Navečer se šećemo okićenim gradom. Volim Božić jer smo tada svi zajedno.

                                                         Lucija Rabadžija, učenica 3. c razreda

                   Kako u mojoj obitelji dočekujemo Božić?

Za dva dana je Božić! On je naravno kao i svake godine 25. prosinca. Mama i ja smo počele peći kolače: mađaricu, čupavce, roladu, pitu s jabukama, sitne kolačiće prelivene čokoladom i posipane mrvicama u boji te kiflice. Sama izrađujem ukrase i crtam božićne crteže. Sutra je Badnjak. Svima pripremam poklone i izrađujem čestitke. Kupujemo jabuke i ja ih stavljam na šank. Pripremam svečanu odjeću. Stigao je Badnjak, jupiiii! Danas sam ukrasila bor zajedno s mamom, tatom i bracom. Prelijepo izgleda ukrašen lampicama, trubama, zvoncima, kuglicama i anđelima. Brat i ja lijepimo božićne naljepnice na prozore. Prije spavanja sam kroz prozor vidjela prve pahulje snijega. Bila sam presretna. Tako vesela i nasmijana otišla sam spavati. Jutro je. Stigao je bijeli Božić!

                                                         Ena  Lacković, učenica 3. c razreda

                         Kako u mojoj obitelji dočekujemo  Božić?

Sutra je Badnjak. Poklone sam već zamotala, izradila čestitke i razne ukrase. Još nije pao snijeg i sve zabijelio, ali to ne znači da neće. Ujutro smo otišli kupiti pravi bor. Bio je velik, lijep i kitnjast. Jako je lijepo mirisao. Pospremili smo ga u podrum. Tata je već prije okitio kuću lampicama. Vani je bilo hladno pa mi je odgovaralo da malo uđem u kuću i zagrijem se. Mmmm, u zraku se osjetio fini miris toplih kolača! Mami sam pomagala raditi medenjake, kifle, zvjezdice i baklavu. Najviše volim medenjake jer ih umačemo u toplu čokoladu. Mama polako priprema večeru za Badnjak. Odlučila sam da ću mamu ostaviti sada samu jer sam još premalena za kuhanje. Badnje je jutro. Moj se tata rano probudio da bi izvadio bor iz bijele mreže ( tako to ja zovem). U mojoj i sestrinoj sobi postavili smo mali umjetni borić. Kada smo ga okitile, otišle smo vidjeti što radi mama. Ona je pekla puricu, a miris purice širio se cijelom kućom. Stigla je večer. Jupiiiii! Mama, tata , moja sestra i ja okitili smo bor. Bio je okićen srebrno-ljubičastim kuglicama. Kada sam upalila lampice, sve je zasjalo kao u najljepšoj bajci! Večerali smo. Bili smo svečano obučeni. Nakon večere odšetali smo u grad vidjeti žive jaslice. Vratili smo se kući i vidjela sam na zidnom satu da je ostala još jedna minuta. Krenuli smo odbrojavati: pet, četiri, tri, dva, jedan, nula!!! Svi smo se počeli grliti i čestitati si. Samo sam čula: „Sretan Božić!“ Božićno je jutro, a ja i moja sestra potrčale smo vidjeti poklone ispod bora. Svi smo dobili što smo i htjeli. Obukli smo se i krenuli u crkvu. Evo i prvi snijeg!!! Morat ću vas sada napustiti, žurim na snijeg! Da ne zaboravim: „Sretan Božić i svima vama!“

                                                        Nera  Zidarić, učenica 3. c razreda

                 Kako u mojoj obitelji dočekujemo Božić?

Na Badnji dan teku velike pripreme za Božić. Ujutro se svi probudimo i zajedno doručkujemo. Nakon doručka svatko ima svoj zadatak. Mama ode na posao, tata postavlja bor na stalak, a ja i brat pripremamo kuglice i ukrase za bor koje smo sami izradili. Baka kuha ručak i peče fritule. Kada se mama vrati s posla, ručamo ribu i krumpir. Tada kreće najdraži dio dana, a to je kićenje bora. Brat i ja pomažemo mami kititi dok tata ukrašava kuću lampicama. Nakon toga brat i ja (koji obožavamo zimske radosti) odlazimo van na snijeg i izrađujemo snjegovića. Grudamo se i ne odustajemo od gradnje iglua. Zatim se vraćamo u kuću, presvlačimo se i odlazimo s roditeljima na dječju polnoćku. Uvijek dođemo malo ranije da pogledamo žive jaslice ispred crkve sv. Ane. Nakon izlaska iz crkve odlazimo baki i djedu na večeru.  Brat i ja poslije pripremamo keksiće za Djeda Mraza. Odlazimo radosni na spavanje jer ujutro slavimo Isusov rođendan. Putujemo drugoj baki i djedu u Viroviticu i nalazimo još poklona ispod bora. Volim Božić zbog druženja s obitelji.

                                                 Jakov Sokolić, učenik 3. c razreda

                       Kako u mojoj  obitelji dočekujemo Božić?

Badnjak je, Badnjak! Naša kuća bliješti okićena raznim ukrasima i lampicama. Ustajem s osmijehom na licu jer znam da pečemo kolače i da će cijela kuća zamirisati. Polako pada večer. Veselim se i jedva čekam da krenemo kititi bor. Dok tata unosi bor u kuću, mama, baka i ja pjevamo božićnu pjesmu „Radujte se narodi „. Bor je okićen. Sretan sam i jedva čekam obući božićnu pidžamu te Djedu Mrazu pripremiti mlijeko i kekse. S veseljem pogledam sa svojom obitelji neki božićni film i odoh na spavanje. Laku noć! Budim se, božićno je jutro stiglo, a ispod bora pokloni za sve nas. Jupiiii!  Sretan Božić svima!!!!

                                                       Igor Tačković, 3. c razred

                 Kako u mojoj  obitelji dočekujemo Božić?

Badnjak je. Tata je nasadio božićnu jelku i na nju je postavio žaruljice, a brat i ja stavljamo ukrase na nju.  Na radiju slušamo božićne pjesme. Mama je u kuhinji i peče razne kolače te sprema štrukle sa sirom. Predvečer nam dolaze tetak i teta. Za večeru jedemo štrukle i uz razna pića svi zajedno razgovaramo. Nakon večere idemo na svetu misu, dječju polnoćku. Crkva je lijepo okićena i u njoj su postavljene jaslice. Sve je svečano i pjevaju se božićne pjesme. Nakon mise se kratko zadržavamo i poznanicima čestitamo Božić. Nakon toga odlazimo kući. Okupljamo se oko jelke i jedemo mamine kolače. Budući da je kasno i da smo svi pomalo umorni, odlazimo na spavanje. Jedva čekam jutro, kada ću prvo pogledati pod jelku jesam li dobio dar. Napokon i to dugo očekivano jutro.  Jupiii! Dar je pod jelkom!

                                                    Damjan  Jakopec, učenik 3. c razreda