Stare pirovačke igre – DV Mendula, Pirovac

Nama je u posjet došla baka Zorka koja nam je pričala i prezentirala stare pirovačke igre i kako se u njeno doba igralo. Pričala nam je kako su se igralo na “Bezdanu” gdje se danas nalazi veliki bunar i igralište na kojem se i mi vrlo često volimo igrati. Osim na “Bezdanu” igralo se, plesalo, upoznavalo i zaljubljivalo i ispred znamenitosti “Vrata sela”.

Baka Zorka nam je pričala kako prije nije bilo lopte za igranje – “Mi nismo imali pravu loptu, nego bi ukrali komad robe ili majicu, čarapu, što je bilo i onda napravili loptu. Nismo imali ni konca ni ničega, nego bi malo vezali žicom i onda  ajde loptu igraj. To nam je bila lopta i tako smo se igrali loptom ”. Govorila je i o igri “klencanju” – tko će više skakati na jednoj nozi. Naučila nas je i brojne brojalice kao npr:

Mi smo djeca malena,

rado bi se igrala,

ali nemam s kim,

nego mačku za komin.

Mačka vata miša,

a ja nemam ništa.

Došao je brod na rivu i u njemu su došle jabuke.

prvi brat kaže ajmo ih kupiti,

drugi kaže nemamo novaca,

treći kaže ja ću ukrasti materi ključ

pa ćemo onda uzeti jabuke.

A najmanji kaže ja sam mal i

ja ću vas kazati materi –

“Mik, mik, mik, mik”.

Iša zeko preko rive,

Obe su mu noge krive.

On obuka stare gaće i

to su mu od starog ćaće.

Bilo je tu još mnoštvo brojalica i igra, ali nama su se baš svidjele ove, tako da smo njih odlučili prezentirati na “Večeri dječjeg stvaralaštva” povodom proslave sv. Jurja – zaštitnika naše Općine. Kako bi cijela priča bila što stvarnija izradili smo i 3D prikaz “Vrata sela” ispred kojih su se ove igre najviše i igrale.

Nas je ova knjiga odvela u cijeli projekt o našem mjestu Pirovcu, tako da smo puno šetali po mjestu, učili o starim znamenitostima, istraživali, crtali i naposljetku je to sve dovelo do brošure o mjestu koju smo izradili i prezentirali na izložbi povodom svečane proslave našeg prvog rođendana. Neki crteži na plakatu i jesu upravo iz brošure jer su originali bili korišteni u svrhu izrade brošure.